Nieuwe regelgeving ministerie Infrastructuur en Waterstaat vanaf 2024

27-12-2023

Vanaf 2024 worden op het terrein van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een aantal nieuwe regels van kracht. Hieronder lees je de belangrijkste veranderingen.

Nieuwe opleidingseisen voor havenbeveiligers

Havenbeveiligers en veiligheidsbeambten krijgen vanaf 1 januari 2024 te maken met nieuwe opleidingseisen. Zij moeten een centraal examen afleggen bij de Stichting Vakbekwaamheid voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Het doel hiervan is om de kwaliteit van de beveiliging in havengebieden te verzekeren.
 

Herbruikbaar de norm bij consumptie op lokatie

Ook bij consumptie op lokatie wordt herbruikbaar de norm. Daar is het verstrekken van wegwerpbekers en -bakjes met plastic per 2024 niet meer toegestaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zal echter tijdelijk niet handhaven op het verstrekken van bekers en bakjes die bestaan uit maximaal vijf procent plastic, die juist worden ingezameld en helemaal kunnen worden gerecycled.
 

RDW eindoordeel bij toelating bijzondere bromfietsen

In het nieuwe jaar gaat ook een wetswijziging van kracht waardoor de Dienst Wegverkeer (RDW) voortaan beslist of bijzondere bromfietsen worden toegelaten op de weg. Bijzondere bromfietsen zijn bijvoorbeeld de BSO-bus, de Segway en verschillende andere lichte elektrische voertuigen. Tot en met 2023 besliste de Minister van Infrastructuur en Waterstaat hierover, maar door deze wetswijziging wordt dit oordeel voortaan geveld door een onafhankelijke, technische organisatie.
 

Nieuwe regels voor drones

Om het vliegen met drones veiliger te maken, komen er nieuwe Europese regels. Drones die vanaf 1 januari 2024 nieuw op de markt komen moeten het Europees Cx-veiligheidskeurmerk hebben. Heeft de drone geen Cx-label dan mag de drone alleen nog gebruiken volgens de open subcategorieƫn A1 of A3. Zulke drones moeten meer afstand houden van mensen, dieren en gebouwen. Daarnaast moeten de meeste drones ook op afstand te herkennen zijn doordat het wifi of bluetooth een signaal met informatie over bijvoorbeeld de bestuurder uitzendt.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen