Speech staatssecretaris Heijnen bij Opening Grootste EV-showroom van Nederland

23-06-2022

“Ik preek vandaag voor eigen parochie en ik hoop dat die parochie snel blijft groeien. In 2030 zijn alle nieuwe auto’s zero emissie. In 2050 het hele wagenpark.” Dat zei staatssecretaris Heijnen donderdag 23 juni 2022 bij de Opening van de ‘Grootste EV-showroom van Nederland’ in Den Haag.

Mevrouw Van Helvoort, dames en heren, beste elektrische rijders,

Wat is dit prachtig: een hele parkeerplaats vol elektrische auto’s. Ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien. Dit is waar we naartoe willen. Dit is hoe de wereld er straks uitziet!

De ‘Grootste EV Showroom van Nederland’… Ik moet bekennen dat ik 2x moest lezen, toen ik de uitnodiging ontving. Een showroom met alle merken elektrische auto’s bij elkaar? Het zou een unicum zijn, gaan fabrikanten daarin mee?

Qua locatie, hier bij het ADO-stadion, zou het ook nog kunnen. U zag het misschien op de weg hiernaartoe: alle autodealers van Den Haag zitten hier met hun showrooms zij-aan-zij…

Maar nee, 2 regels verder kwam de uitleg: ik mag vandaag een virtuele showroom openen! Met de mooie naam Sturen bij je Buren.

En dat is wel degelijk een unicum! Een online showroom, waar alle merken en modellen bij elkaar staan en je simpel kunt aanklikken met welke elektrische auto in jouw buurt je een proefrit wilt maken.

En nu komt het belangrijkste: zónder opdringerige verkoper met commerciële belangen.

De ambassadeur met wie je meerijdt, of van wie je de auto leent, geeft eerlijke informatie over zijn eigen ervaringen.

Hoe ver kun je rijden op een volle batterij? Kan je ermee op vakantie naar het buitenland? Hoe zit het met de aanschaf- versus gebruikskosten? Hoe gaat dat opladen eigenlijk? Eerlijke en juiste informatie zonder dat iemand je een auto wil verkopen.

Of nou ja, jullie zijn natuurlijk wél ambassadeurs. Jullie zijn hard nodig om twijfelende kopers over de streep te trekken. We staan hier wél omdat we minder CO2-uitstoot willen, minder stikstof en roet, voor het klimaat en gezondere lucht. Minder herrie bovendien. En dus zoveel mogelijk elektrische rijders.

Maar we vertellen het eerlijke verhaal. De beste reclame is nog altijd mond-op-mondreclame en dit is hoe je dat anno 2022 organiseert!

Jullie zijn al overtuigd. Ik preek vandaag voor eigen parochie en ik hoop dat die parochie snel blijft groeien.

In 2030 zijn alle nieuwe auto’s in Nederland zero emissie. In 2050 het hele wagenpark. En we lopen – of beter gezegd: rijden – in Nederland in de voorhoede.

Vorig jaar was 20% van de nieuw verkochte auto’s in Nederland volledig elektrisch. Na Noorwegen en Zweden zijn we daarmee de nummer 3 van de wereld. De hoeveelheid laadpalen in Nederland is wereldwijd ongeëvenaard.

Twee weken geleden opende ik samen met Koning Willem-Alexander een nieuw testcentrum van ElaadNL in Arnhem. Een aantal van jullie waren daarbij.

Daar zie je de toekomst. Auto’s bijvoorbeeld die terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Dan kun je ’s avonds koken op de energie uit je auto!

Het klinkt futuristisch, maar bijvoorbeeld ook in Utrecht gebeurt het gewoon. Zie daar de ongekende mogelijkheden van elektrisch vervoer…

Graag wil ik de Vereniging Elektrische Rijders bedanken. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor jullie waardevolle bijdrage in de werkgroepen. Smart Charging, versnelling van de laadinfra, de subsidieregeling…

Los van de ANWB, BOVAG en RAI Vereniging is het fijn een gericht aanspreekpunt te hebben voor elektrisch vervoer. Jullie groeien als kool, bloeien en professionaliseren, en dat juich ik van harte toe.

Dames en heren, ik denk dat het moment daar is om de showroom te gaan openen. We gaan sturen bij onze buren! Ik wens alle ambassadeurs ontzettend veel plezier en succes. Bedankt dat jullie meedoen. Op naar zero emissie!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen