Speech staatssecretaris Heijnen bij afronding spooroverweg-project

24-03-2022

“Ik wil zo snel mogelijk af van alle gevaarlijke overwegen. Daarom is het mooi dat we hier in Lochem acht van die overwegen hebben aangepakt. De ambitie is dat we ze eind 2023 alle 180 hebben opgeheven. We zijn inmiddels op de helft! Het tempo zit er goed in!"

Allereerst ben ik heel blij dat het gelukt is hier bij te zijn. Ik ben wat later omdat we net het station in Geldermalsen geopend hebben, óók een mooi spoorproject. 

Maar ik wilde heel graag dit bijzondere moment hier meemaken. Vooral ook om onze speciale gasten uit New Zeeland te verwelkomen. 

I would also like to offer a word of welcome to our guests from New Zealand. This must be a very special day for you. I can imagine how proud you must be of your relative, Flying Officer Raymond Cammock, as this railway-crossing tunnel in the beautiful landscape of Almen is rightly named in his honour. I hope you will forgive me if I continue my remarks in Dutch.

Mijn belangrijkste boodschap hier is dat ik iedereen hartelijk wil danken voor de inzet. Dankzij jullie is ons spoor weer een stuk veiliger geworden. 
Er is de afgelopen vier jaar keihard gewerkt. Acht onbeveiligde overwegen – zogenaamde NABO’s - zijn aangepakt. De gemeente Lochem is NABO-vrij!

Bij de oplossingen is goed rekening gehouden met de inpassing in het landschap, en met de wensen van omwonenden en recreanten om bijvoorbeeld voldoende doorgang te behouden. Deze onderdoorgang voor wandelaars, fietsers en ruiters, is daar een mooi voorbeeld van. 

Het belangrijkste is natuurlijk het verbeteren van de veiligheid: die staat voorop. Ik wil zo snel mogelijk af van alle gevaarlijke overwegen. Zeker met meer trein- en wegverkeer zijn die onbewaakte overwegen gevaarlijk. 

Het is te riskant voor weggebruikers om zelf te beoordelen of je het spoor kan oversteken. Treinen rijden hard en daarom is het moeilijk om in te schatten of het veilig kan. Ik ben dan ook heel blij dat de onbewaakte overwegen in de gemeente Lochem nu tot het verleden behoren.


Daarom zijn we met ProRail in heel Nederland bezig om de openbare onbewaakte overwegen aan te pakken. De ambitie is dat we eind 2023 alle 180 openbare onbewaakte overwegen hebben aangepakt. We zijn inmiddels over de helft! Het tempo zit er goed in. 

We doen dit in goed overleg met de betrokken gemeenten en provincies en omwonenden. Zoals hier. Complimenten aan de gemeente die één plan heeft gemaakt voor een gecombineerde aanpak van alle onbewaakte overwegen.  

We willen het snel en goed doen, maar ook zorgvuldig, met oog voor de omgeving en de historie van het landschap. En soms wordt er een heel bijzonder hoofdstuk van die geschiedenis blootgelegd, zoals hier is gebeurd. 

Het verhaal van Flying Officer Raymond Cammock. Een verhaal over moed, over het brengen van offers, en over de strijd voor vrijheid. Hoe actueel is dat verhaal vandaag de dag weer opnieuw! 

Zeer terecht dat we zijn verhaal een eigen plek geven. Het geeft deze dag een extra betekenis. 
Ik dank alle betrokkenen voor de inzet. Dankzij jullie is het spoor weer een stuk veiliger. En ik wens iedereen nog een mooie dag! 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen