Videoboodschap minister Van Nieuwenhuizen Eindejaarsevent Duurzame Luchtvaarttafel

08-12-2020

"Nederland heeft alles in zich om in de kopgroep van Europa te zitten." Dat zei minister Van Nieuwenhuizen 8 december bij het Eindejaarsevent van de Duurzame Luchtvaarttafel.

Beste mensen, dat was een film om trots op te zijn. Een mooie weergave van wat we nu al allemaal doen. Ik sprak er ook mijn overtuiging in uit: de doorbraak zál er komen! Het Klimaatakkoord van Parijs heeft de mindset veranderd. En de luchtvaart moet op volle kracht mee.

Met de Luchtvaartnota 2020-2050 heb ik een heldere keus gemaakt: alleen als de hinder aantoonbaar afneemt, kan de luchtvaart groeien. Dus dáár werken we aan. En we kijken naar het grote geheel. Natuurlijk naar duurzame brandstoffen, zoals biobrandstoffen en synthetische kerosine. In Nederland, maar we hebben het óók op de Europese agenda gekregen. De Europese Commissie komt begin volgend jaar met een voorstel en ik hoop dat dat een bijmengverplichting zal zijn.

Op 8 februari organiseer ik een High Level om de discussie over synthetische kerosine te versnellen. Daarnaast hebben we het over duurzame vliegtuigconcepten, over hybride elektrisch vliegen, over elektrificatie van grondgebonden activiteiten.

Jullie hebben vast gezien dat ik begin november de Pipistrel Velis Electro mocht onthullen.

Ik weet natuurlijk dat een grote Boeing nog altijd 13x zijn eigen gewicht aan batterijen nodig heeft om naar New York te vliegen. Maar toch.

En als ik dan naar vandaag kijk en zie hoe breed de deelname is aan deze luchtvaarttafel, hoe intensief er wordt samengewerkt en welke mooie resultaten er al zijn…

Nederland heeft alles in zich om in de kopgroep van Europa te zitten. Samen optrekken, zeker in deze moeilijke tijd, is belangrijker dan ooit.

Ik wens jullie een inspirerende middag!

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen