IenW investeert structureel in fietspaden

21-05-2024

Sinds vandaag kunnen provincies en vervoerregio’s aanspraak maken op budget vanuit het Rijk om te investeren in doorfietsroutes.

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het budget, in totaal 18 miljoen euro, vandaag beschikbaar gemaakt. Met dit geld gaan Rijk en Regio de komende jaren verder werken aan een netwerk van doorfietsroutes door het hele land.

De fiets als geheime wapen

De voordelen van de fiets worden steeds duidelijker. Het is een goedkope manier van reizen en ook nog eens goed voor de gezondheid en het milieu. Bovendien helpt het tegen drukte op de weg. Eind 2022 investeerde het Rijk daarom eenmalig 780 miljoen euro in het per fiets bereikbaar maken van nieuwe woningen. Hiermee worden vele nieuwe fietsbruggen- en tunnels, fietsroutes naar stations en stationsstallingen aangelegd. Nu komt er vanuit IenW voor het eerst ook structureel geld voor doorfietsroutes: 6 miljoen euro per jaar. Om dit geld effectiever te gebruiken, is afgesproken om het budget van de komende drie jaar bij elkaar te voegen en in één keer vrij te geven. Dit jaar komt dus 18 miljoen euro vrij.

 

Staatssecretaris Heijnen (IenW): Dat we nu voor het eerst structureel geld vrijmaken voor de aanleg van doorfietsroutes is een krachtig signaal. We willen dat meer mensen de fiets pakken en dan helpt het als er veilige fietspaden zijn aangelegd waarop fietsers lekker door kunnen fietsen. Dat is goed voor kinderen die in de buurt naar school gaan, en voor werknemers die met de elektrische fiets in een andere stad naar hun werk gaan. Met deze 18 miljoen euro kunnen we weer mooie stappen zetten.”

Snelweg van de fiets

Doorfietsroutes zijn brede en comfortabele fietspaden die zowel stedelijke als landelijke gebieden met elkaar verbinden. Ze verbeteren de toegankelijkheid van woon-werklocaties en moedigen mensen aan om de fiets te pakken. Momenteel ligt er in Nederland al ongeveer 750 kilometer aan doorfietsroutes. Tot 2030 staat de aanleg van nog eens 1.400 kilometer gepland.

Uit jaarlijks onderzoek van Tour de Force blijkt dat er veel plannen voor doorfietsroutes klaarliggen. De aanvragen worden daarom beoordeeld op verschillende criteria, waaronder hoe de doorfietsroute bijdraagt dat meer mensen de fiets in combinatie met het openbaar vervoer gaan gebruiken en de verbetering van de verkeersveiligheid. De aanvragen zullen in het najaar van 2024 worden toegekend.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen