Nieuwe vuurwerkcampagne: de loterij die je niet wil winnen

18-12-2023

De eindejaarsklapper heeft helaas voor veel mensen in Nederland een heel andere betekenis. De kans op vuurwerkletsel is namelijk een stuk groter dan het winnen van een grote geldprijs in de oudejaarsloterij.

Dat blijkt uit berekeningen van VeiligheidNL in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Je maakt 241 keer meer kans op een knaller op je hoofd dan een knaller op een hoofdprijs. Zo valt terug te zien in de nieuwe bewustwordingscampagne van het ministerie. Een manier om mensen te confronteren met ‘de loterij die je niet wil winnen’. En het meest schrijnende: iedereen speelt automatisch mee, want maar liefst 46% van de slachtoffers is omstander. Uitschrijven bij deze loterij is makkelijk: draag een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd afstand.

“10x meer kans op een vingertje minder dan een tonnetje meer”

“241x meer kans op een knaller op je hoofd dan een knaller van een hoofdprijs”

“4,6x meer kans op een klapper in je oog dan op jouw postcode”

“13x meer kans op oogletsel dan een 2.500 euro winnen met een oudejaarslot”

De loterij die je niet wil winnen

Elk jaar raken veel mensen gewond door vuurwerk tijdens oud & nieuw. Tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 zijn ruim 1.200 mensen behandeld aan vuurwerkletsel, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Niet alleen voor vuurwerkafstekers, maar ook voor toeschouwers is de kans om plots vuurwerkslachtoffer te worden nog altijd een stuk groter vergeleken met de kans op een hoofdprijs in een oudejaarsloterij.
Met de nieuwe bewustwordingscampagne wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat iedereen stimuleren om op een veilige manier met vuurwerk om te gaan en het aantal vuurwerkslachtoffers terug te dringen.

Vivianne Heijnen, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat: “Oud en Nieuw is een feest van tradities. Oliebollen, vuurwerk en de oudejaarsloterij. Maar het moet ook een feest blijven en niet eindigen in ongelukken. Mensen moeten zich realiseren dat de kans op letsel door vuurwerk vele malen groter is dan de kans op een mooie prijs bij een oudejaarsloterij. Daarom is het goed dat iedereen zich bewust is van de risico’s en van de grote kans op letsel bij vuurwerk. Wil je vuurwerk kijken of afsteken? Doe het dan veilig: draag een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd afstand. Want dit is een loterij die je niet wil winnen.”

Jonge vuurwerkslachtoffers

Ruim de helft van de vuurwerkslachtoffers was vorig jaar jonger dan 20 jaar (52 procent) en 18 procent was zelfs jonger dan 12 jaar. En dat terwijl die laatste leeftijdsgroep geen vuurwerk mag afsteken, ook geen F1-vuurwerk waar bijvoorbeeld sterretjes onder vallen. Veel ongelukken zijn te voorkomen door vuurwerk veilig af te steken. Dat hierin nog veel winst te behalen is blijkt ook uit onderzoek van VeiligheidNL. Zo draagt minder dan de helft (41 procent) van de vuurwerkafstekers een veiligheidsbril. Voor mensen die buiten als toeschouwer naar vuurwerk kijken is dat zelfs maar 7 procent.

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen