Kerstoproep: geef je kinderfiets een tweede leven

08-12-2023

Steeds meer mensen schenken hun niet meer gebruikte kinderfiets. Toch zijn er meer fietsen nodig.

Met de overhandiging van de eerste kinderfiets aan de vrijwilligers van de ANWB gaf staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag het startschot voor de kerstspecial van de campagne “Da’s zo gefietst”. Deze decembermaand roepen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ANWB Kinderfietsenplan en Stichting Leergeld Nederlanders op om hun niet meer gebruikte kinderfietsen te doneren. Deze worden dan opgeknapt en geschonken aan kinderen uit gezinnen met geldzorgen.

Van alle Nederlanders boven de 6 fietst ongeveer 20% niet of nauwelijks. En 1 op de 10 heeft helemaal geen fiets. Toch zijn er 23 miljoen fietsen in Nederland, waarvan een deel niet of nauwelijks meer gebruikt wordt. Terwijl er in elke schoolklas gemiddeld twee kinderen geen fiets hebben. Iedereen die dat wil, kan daar verandering in brengen door hun niet meer gebruikte kinderfiets te schenken aan ANWB Kinderfietsenplan. Na een opknapbeurt zorgen gemeenten en Stichting Leergeld ervoor dat ze terecht komen bij gezinnen die deze fietsen goed kunnen gebruiken. De fiets krijgt daarmee een tweede leven.

“We willen dat zoveel mogelijk mensen gaan fietsen, ook de mensen die dat nu niet kunnen betalen. Op jonge leeftijd toegang hebben tot een fiets zorgt ervoor dat je kan meedoen. Het vergroot de zelfstandigheid en is goed voor de gezondheid. Met deze kerstactie willen we zoveel mogelijk fietsen inzamelen voor kinderen in Nederland. Een mooie gedachte deze maand: dat je fiets een nieuw leven krijgt bij een kind die dat goed kan gebruiken.”
- Vivianne Heijnen (staatssecretaris IenW)

“Ieder kind een fiets is voor de ANWB noodzakelijk, zo kunnen alle kinderen meedoen in de maatschappij. Met een fiets kunnen kinderen zelf naar school fietsen, naar vriendjes of een andere middelbare school uitkiezen. Een fiets vergroot de wereld en zorgt tegelijkertijd er ook voor dat kinderen op een jonge leeftijd leren fietsen en inzicht krijgen in verkeerssituaties,”
- Sébastiaan Laarman (manager Impact & Meedoen ANWB)

"In veel gezinnen is er geen geld voor een goede en passende kinderfiets. Door deze kerstactie hopen we als Stichting Leergeld meer kinderen uit gezinnen met geldzorgen blij te maken met een fiets. Met een fiets kunnen kinderen blijven meedoen met hun leeftijdsgenootjes en naar bijvoorbeeld de sportclub en school gaan,”
Gaby van den Biggelaar (directeur-bestuurder Stichting Leergeld)

“De gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat iedereen in onze stad toegang heeft tot een fiets. Fietsen is gezond, schoon en gemakkelijk. En het houdt onze stad bereikbaar. Daarom zet de gemeente zich ook de komende jaren in om meer mensen toegang te geven tot een fiets. Zo heeft de gemeente zich aangesloten bij de City Deal Fietsen voor Iedereen en heeft in Den Haag het Kinderfietsenplan, dat dit jaar voor de derde keer gehouden is.”
- Arjen Kapteijns (wethouder Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen, gemeente Den Haag):

Bredere maatschappelijke samenwerking 

Deze actie vloeit voor een deel voort uit de in oktober getekende CityDeal Fietsen voor Iedereen. Daarin spraken gemeenten, bedrijven, maatschappelijke partners en het kabinet af om de krachten te bundelen om meer mensen op de fiets te krijgen. De campagne haakt in op de eerdere publiekscampagne van het ministerie “Kort ritje? Da’s zo gefietst”.

Eind jaar verwacht Stichting Leergeld 44.000 kinderen van een fiets te hebben voorzien, een toename van 20% ten opzichte van vorig jaar

 

Voor meer informatie:
Jaap Steensma (persvoorlichter IenW) 06-2110 1915

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 

 

Cookie-instellingen