Werkgeversenquête 2023: we reizen duurzamer, en werken soms thuis

04-09-2023
{0} reacties

Werkgevers zetten steeds meer in op duurzame mobiliteit. Zo stimuleren ze elektrisch rijden en hybride werken. Dat blijkt uit de jaarlijkse werkgeversenquête, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In de enquête worden werkgevers met meer dan 100 werknemers gevraagd naar welke maatregelen zij nemen om duurzaam reisgedrag onder werknemers te bevorderen.

Staatssecretaris Heijnen: “Een elektrische leaseauto, een fiets van de zaak of een goed OV-abonnement, dat zijn allemaal manieren om duurzaam van en naar je werk te reizen. Werknemers zijn er vaak heel blij mee als de baas ze ondersteunt om duurzame keuzes te maken. Want om de knop om te zetten, heb je soms een steuntje in de rug nodig.”

Minister Harbers: “We zien in dit onderzoek terug dat thuiswerken voor veel mensen een blijvertje is. En we zien dat werkgevers daar ook graag aan meewerken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een vergoeding die steeds meer wordt aangeboden. Uiteindelijk is dat ook een effectieve manier om aan de ene kant de filedruk te verlagen, en aan de andere kant de uitstoot te verminderen.”

Hybride werken is een blijvertje

Net als in 2022 werkt bij een derde van de werkgevers meer dan de helft van de werknemers één of meerdere dagen thuis. En dat bevalt: nog steeds is 8 op 10 (zeer) positief over hybride werken. Met verschillende maatregelen wordt dit hybride werken gestimuleerd. ICT- en arbo-voorzieningen worden door respectievelijk 92 en 74% van de werkgevers aangeboden. Opvallende stijger in het aanbod is de thuiswerkvergoeding. Het aantal werkgevers dat dit aanbiedt steeg van 60% naar 70%.

Meer elektrisch vervoer en een hogere vergoeding

Elektrische auto's winnen aan populariteit. Werkgevers gaan door met laadpunten aansluiten, zowel voor auto's als fietsen. Ook overweegt bijna de helft van de werkgevers sneller over te schakelen naar duurzamere voertuigen en hiermee stappen te zetten naar een schonere toekomst.  

Een reiskostenvergoeding is nog steeds populair. In 65% van de gevallen worden werknemers via deze weg gecompenseerd voor de gemaakte reiskosten ongeachte het vervoermiddel dat ze hebben gebruikt. De reiskostenvergoeding die wordt gegeven is, in vergelijking met vorig jaar, fors hoger geworden. Het bedrag dat een werkgever per zakelijke kilometer onbelast kan vergoeden steeg dit jaar van 19 cent naar 21 cent per kilometer. Vanaf volgend jaar stijgt dit verder naar 22 cent.

Jaarlijks onderzoek

De enquête wordt sinds 2020 jaarlijks gehouden om inzicht te krijgen in de maatregelen en acties die werkgevers nemen om duurzaam reisgedrag onder werknemers te bevorderen. Aan de enquête hebben 1.016 werkgevers met meer dan 100 werknemers deelgenomen.

Voor het volledige onderzoek zie link.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen