Het kabinet investeert de komende jaren meer geld dan ooit in de instandhouding. Naast extra middelen hiervoor uit het coalitieakkoord wordt nu ook het geld voor aanleg van nieuwe infrastructuur op korte termijn besteed aan onderhoud. Ook worden keuzes gemaakt in hoe we in de toekomst onze vaarwegen, wegen en waterwerken betrouwbaar houden.
Nederland met een groeiend aantal inwoners, een groeiende behoefte aan mobiliteit en een groeiende economie bereikbaar te houden is een grote opgave.
Veel van onze bruggen, viaducten en sluizen zijn op leeftijd en toe aan vervanging of groot onderhoud.
Door de stikstofproblematiek, tekort aan personeel en stijgende prijzen kunnen we op korte termijn geen nieuwe plannen voor de aanleg van infrastructuur uitvoeren.
Daarom zet minister Harbers maximaal in op groot onderhoud van onze wegen, vaarwegen en waterwerken. De infrastructuur die we hebben, moet goed op orde worden gebracht.
Geld en capaciteit uit het aanlegprogramma wordt daar nu ook aan besteed.
Elke euro inzetten voor betrouwbare infrastructuur
Door het herbestemmen van geld en de extra middelen uit het coalitieakkoord voor het op orde brengen van de infrastructuur wordt meer aan infrastructuur uitgegeven dan ooit tevoren. Maar ook met dit geld blijven keuzes nodig om in de toekomst het onderhoud te kunnen blijven opbrengen. Onderhoud dat niet direct bijdraagt aan veiligheid en bereikbaarheid wordt langzamerhand afgebouwd. Ook zijn bijvoorbeeld door het gebruik van navigatiesystemen in de auto bepaalde borden op termijn niet meer nodig. Deze veranderingen zijn niet van vandaag op morgen zichtbaar. Sommige zaken, zoals stoplichten die niet noodzakelijk zijn voor de doorstroom op de toeritten op snelwegen en borden boven de weg, zullen de komende jaren verdwijnen. Dit met als resultaat dat we overal in Nederland een basiskwaliteit van onze wegen, vaarwegen en waterwerken kunnen garanderen én onderhouden.
Minister Harbers: “Nederland moet overal goed bereikbaar zijn, van stad tot platteland. Maar dit is geen vanzelfsprekendheid. We zien steeds meer veroudering en storingen aan bruggen en sluizen. Door nu groot onderhoud te plegen en keuzes te maken voor het onderhoud van wegen, vaarwegen en waterwerken, kunnen we straks in Nederland overal dezelfde kwaliteit bieden en betrouwbaarheid geven aan de gebruikers. Aan deze grote onderhoudsbeurt geven we elke euro uit die we hebben. Bereikbaarheid is de slagader van ons land en een voorwaarde voor een land waar het prettig wonen is.”
Werkzaamheden
De komende jaren zal er veel moeten gebeuren om aan dit fundament te bouwen en dat gaan we allemaal zien en merken. De hinder die dit met zich meebrengt proberen we zoveel mogelijk te beperken. De werkzaamheden zorgen er ook voor dat we in de toekomst kunnen rekenen op een goede infrastructuur die ons land in beweging houdt. We moeten werken aan netwerken die weer een flinke tijd mee kunnen en een stevige basis zijn voor de toekomst.