Verklaring van staatssecretaris Vivianne Heijnen over cao-onderhandelingen streekvervoer

13-03-2023

Verklaring van staatssecretaris Vivianne Heijnen waarin zij laat weten dat er twee procesbegeleiders beschikbaar zijn om de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het streekvervoer vlot te trekken.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat):

“De onderhandelingen voor een nieuwe cao zitten op het moment nog vast en dat is slecht voor iedereen. Voor werknemers, werkgevers, maar op de eerste plaats voor de reizigers. Het streekvervoer zorgt er dagelijks voor dat duizenden Nederlanders naar werk, school, zorg of aankomende woensdag op verkiezingsdag naar de stembus kunnen reizen. Vorige week heb ik dan ook een oproep gedaan aan zowel de vakbonden als de werkgevers om weer met elkaar in gesprek te gaan en om de stakingen op te schorten. Staken is een grondrecht, maar stemmen is dat ook.

De afgelopen dagen heb ik namens het kabinet met verschillende partijen gesproken over de stakingen in het streekvervoer en reizigersorganisatie Rover heeft vandaag voor het eerst sinds twee maanden weer alle partijen om tafel gekregen. Uit al deze gesprekken is mij gebleken dat onafhankelijke procesbegeleiding kan helpen om de gesprekken weer op gang te brengen. Daarover is overleg geweest met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Han Busker en Harry van de Kraats hebben aangegeven zich vanuit het CAOP (een onafhankelijke dienstverlener op het gebied van arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen) te willen inzetten voor de begeleiding van de cao-onderhandelingen.

Het streekvervoer is een onmisbare schakel in het ov-systeem in Nederland. Het belang van de reizigers staat voorop, maar ik vind het ook belangrijk om te horen hoe de chauffeurs en andere medewerkers tegen hun werk in het streekvervoer aankijken. Ik zal dan ook morgen aanwezig zijn tijdens de landelijke manifestatie die de vakbonden hebben georganiseerd en neem daar hun witboek in ontvangst.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen