Verklaring staatssecretaris Vivianne Heijnen over cao-onderhandelingen streekvervoer

08-03-2023

Staatssecretaris Vivianne Heijnen roept de vakbonden en werkgevers op om opnieuw met elkaar om tafel te gaan om de nieuwe cao voor het streekvervoer te bespreken en de acties op te schorten.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat):

“Het baart mij zorgen dat de acties in het streekvervoer voortduren en dat er geen zicht is op een akkoord. Het streekvervoer is een onmisbare schakel in het openbaar vervoer in Nederland. Duizenden mensen zijn afhankelijk van de regionale bus of trein om naar school, werk, zorg of familie te gaan.

Ik roep dan ook de werkgevers en de werknemers in het streekvervoer op om in het belang van de reizigers weer met elkaar in gesprek te gaan en de acties op te schorten. Alleen door met elkaar te praten is er een uitweg uit deze impasse.

Mijn belang is dat van de reizigers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Dat zijn de mensen die zonder bus of trein onderwijs missen, niet naar de dokter kunnen of geen boodschappen kunnen doen.

Ik heb er moeite mee dat er nu ook op 15 maart op de verkiezingsdag voor de provinciale staten en waterschappen gestaakt dreigt te worden. Staken is een belangrijk grondrecht, maar stemmen is dat zeer zeker ook. En de aangekondigde stakingen op deze dag verhinderen dat iedereen in Nederland naar de stembus kan gaan. Ik vraag de vakbonden dan ook met klem om in ieder geval deze actiedag op te schorten.

De afgelopen dagen hebben zowel de vakbonden als de werkgeversvereniging gevraagd om een bemiddelaar of een gespreksleider. Het lijkt mij een goede stap als zo’n gespreksleider of bemiddelaar er komt. Het is niet aan mij om zo iemand aan te stellen, maar aan de organisaties zelf. Dit is een conflict waar ze samen uit moeten komen.”

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen