Brief en reactie staatssecretaris Heijnen over Europese milieunormen vrachtwagens

20-01-2023

Vandaag roept Nederland, samen met België, Luxemburg en Denemarken, de Europese Commissie op om ambitieuze milieunormen voor vrachtwagens te stellen. De vier landen sturen samen een brief. De Commissie komt naar verwachting in februari met nieuwe conceptnormen.

Staatssecretaris Heijnen, die de brief namens Nederland ondertekent, zegt het volgende over de oproep aan de Europese Commissie:

“Vrachtwagens en bussen zorgen voor ruim een derde van de CO2-uitstoot van al het wegverkeer, en zijn een grote bron van luchtvervuiling die mensen direct inademen. Dit is een kans daar wat aan te doen. De noodzaak is er, de techniek is er en ik zie dat onze transportbedrijven graag vooruit willen. Maar dan moeten we wel zekerheid en duidelijkheid bieden. Op grote schaal. Daarom zijn ambitieuze Europese normen nodig. En moeten we zorgen voor de juiste randvoorwaarden, zoals laadpalen. De Europese Commissie heeft de sleutel voor meer schone vrachtwagens en bussen in handen. Ik roep dus, met mijn collega’s, op om leiderschap en ambitie te tonen. Dit is het moment.”

De brief is te lezen in de bijlage (onderin dit scherm).

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen