Fietsverlichting altijd AAN in het donker

31-10-2022

Vandaag start de campagne Fietsverlichting ‘AAN in het donker’. De dagen worden korter en dat maakt goede verlichting in het verkeer nog belangrijker. Goede verlichting verkleint de kans op ongelukken met zo’n 20%. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren vaak niet met goede verlichting fietsen.

De campagne wordt gevoerd in samenwerking met provincies, ANWB, TeamAlert, Fietsersbond, Nationale Politie, RAI Vereniging, Bovag en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zij ondernemen de komende weken verschillende activiteiten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stelt campagnemateriaal beschikbaar.

Zo is de ANWB aanwezig op scholen en zet VVN in op het controleren van de juiste fietsverlichting. TeamAlert werkt met influencers op social media, maar is ook met jongerenvoorlichters de straat opgegaan om jongeren te spreken over goede verlichting. De provincie Utrecht heeft tot en met januari een mobiele VR-escaperoom, waar jongeren op een interactieve manier worden geconfronteerd met de gevaren van fietsen zonder verlichting.

Kom veilig thuis

ANWB, VVN en TeamAlert hebben met een kleinschalige enquête onderzocht hoe het fietsverlichtingsgebruik in Nederland is. In de vragenlijsten van ANWB en VVN geeft een overgrote meerderheid (92%) aan dat zij zich veiliger voelen als hun medeweggebruikers de juiste verlichting hebben.

De vraag of mensen zelf goed werkende verlichting hebben, wordt verschillend beantwoord. Volgens de ANWB heeft 75% van de mensen hun verlichting op orde, bij VVN ligt dat aantal op 59%. TeamAlert heeft alleen aan jongeren gevraagd of ze klaar zijn voor de winter: 56% gaf aan dat dit het geval is.

Dus: check vandaag even of jouw voor- en achterlicht goed werken en of de batterijen vol genoeg zijn. En controleer dan ook de fietsen van de kinderen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen