Campagne veilig gebruik rijhulpsystemen (ADAS) van start

11-04-2022

Vandaag start het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met de nieuwe publiekscampagne over het belang van het veilig gebruik van rijhulpsystemen in auto’s, ook wel ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) genoemd.

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) zegt: “Rijhulpsystemen maken autorijden makkelijker. Ik vind dat deze systemen verstandig moeten worden gebruikt, want in dat geval kunnen ze ook een bijdrage leveren aan verkeersveiligheid, duurzaamheid en doorstroming. Met de campagne die nu wordt gelanceerd, laten we zien hoe rijhulpsystemen optimaal kunnen worden gebruikt op een veilige manier.

Steeds meer hulp onderweg

Rijhulpsystemen zitten in meer voertuigen dan vaak wordt aangenomen: zo is ABS (een systeem dat voorkomt dat wielen van een voertuig blokkeren wanneer er krachtig wordt geremd) sinds 2004 verplicht. Het aantal rijhulpsystemen is ten opzichte van 2018 met 59% gestegen. Omdat ze steeds vaker voorkomen, is het belangrijk dat bestuurders zich ook steeds meer verdiepen in deze rijhulpsystemen. De campagne richt zich naast autobezitters ook op (potentiële) autokopers en leaserijders.

Vanaf vandaag gaat de website www.komveiligthuis.nl/slim live. Op deze website staan diverse tips over veilig gebruik, maar mensen kunnen het hier ook aangeven als hun rijhulpsysteem anders werkt dan verwacht. Daarnaast zullen diverse communicatie-uitingen te zien zijn om mensen veilig op weg te helpen.

Het ministerie trekt in de campagne op met de 63 partijen van de ADAS Alliantie. Zo zullen ook bijvoorbeeld ANWB, Aon, BOVAG, RAI Vereniging, RDW, Verbond van Verzekeraars en VNA het belang uitdragen om rijhulpsystemen veilig te gebruiken.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen