Platanen ’s-Hertogenbosch blijven behouden

25-03-2022

Het grootste deel van de platanen langs de Boschveldweg in ’s-Hertogenbosch wordt niet gekapt.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft besloten dat de werkzaamheden langs het spoor anders worden aangepakt waardoor de bomen kunnen blijven staan. Bewoners waren fel tegenstander van de kap.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Nu er een oplossing is waardoor de bomen behouden kunnen blijven, moeten we dat natuurlijk doen. Ik hoop bewoners hiermee het signaal te geven dat er naar ze geluisterd wordt. Den Haag staat soms ver van mensen af, maar dit besluit raakt de leefomgeving van de bewoners van de Boschveldweg direct. Ik ben blij dat de markante bomenrij kan blijven staan.”

Bij ’s-Hertogenbosch wordt aan het spoor gewerkt om een nieuwe route voor goederentreinen tussen Meteren en Boxtel te realiseren. Langsrijdende treinen op deze route kunnen trillingen veroorzaken en om overlast voor omwonenden tegen te gaan, wordt er langs de Boschveldweg een betonnen wand in de grond aangebracht.

Een alternatieve oplossing die de bomen zou sparen, leek eerst te duur, maar blijkt nu toch haalbaar. ProRail zal een aantal gebouwen van NS die aan de kant van het spoor staan opkopen en laten slopen. De damwand kan dan op die plek worden aangelegd, waardoor in ieder geval 22 platanen behouden blijven. Van 5 bomen is nog niet zeker dat kunnen blijven staan, maar ProRail gaat zich hier wel voor inzetten. Deze alternatieve oplossing is duurder, maar past binnen het budget voor hinderbeperkende maatregelen voor het Tracébesluit PHS Meteren-Boxtel.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen