2,8 miljoen gratis reistesten in juli en augustus

01-09-2021

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de afgelopen maanden een testtraject op poten gezet voor mensen die deze zomer op reis naar het buitenland gaan. Veel reizigers maakten in juli en augustus van deze mogelijkheid gebruik.

In totaal zijn er ruim 2,8 miljoen afspraken gemaakt voor een gratis reistest. 2,55 miljoen afspraken werden gemaakt bij een testaanbieder die is aangesloten op het online afsprakenportaal van testenvoorjereis.nl. Ook via de GGD konden mensen die op reis gingen een gratis coronatest laten afnemen. Bij de GGD zijn in de zomermaanden 267.000 afspraken gemaakt.

Het aantal daadwerkelijk afgenomen testen (2,79 miljoen) ligt iets lager dan het aantal gemaakte afspraken omdat niet iedere reiziger kwam opdagen op de gemaakte afspraak. In totaal zijn 1,66 miljoen PCR-testen afgenomen tegenover 1,13 miljoen antigeensneltesten. De meeste testafspraken werden gepland op donderdag 22 juli: 107.500. In de regio Groot-Amsterdam was de meeste belangstelling voor een gratis reistest. Daar zijn in juli en augustus bijna 445.000 testen afgenomen.

De gratis testen voor een reis naar het buitenland zijn bedoeld voor reizigers die nog niet volledig zijn gevaccineerd en zich moeten laten testen omdat hun bestemming dat vereist. Onlangs verlengde het kabinet de mogelijkheid tot gratis testen tot 1 oktober. De komende maand kunnen reizigers via het online afsprakenportaal op testenvoorjereis.nl uitsluitend een afspraak maken bij een aangesloten testbedrijf en niet meer bij de GGD. Reizigers kunnen zowel een afspraak voor een PCR-test als voor een antigeensneltest maken.

Mensen die in september op reis gaan, wordt gevraagd om goed het reisadvies te lezen. Voor veel bestemmingen is een negatieve antigeensneltest voldoende. De uitslag voor zo’n test is binnen drie uur beschikbaar, bij een PCR-test is dat 24 uur. 

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen