Nieuwe regelgeving vanaf juli 2021

01-07-2021

Vanaf 1 juli 2021 kun jij je gratis laten testen voor buitenlandse vakanties, zit er statiegeld op plastic flesjes en kunnen meer gemeenten digitaal je rijbewijs gaan verlengen. Dit zijn enkele wijzigingen in de regelgeving op het terrein van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Hieronder een selectie van veranderingen per juli 2021.

Gratis testen

Ga je in juli of augustus naar het buitenland? In deze maanden kun je je dan gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en die zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Naar schatting zijn er maximaal 3,5 miljoen testen nodig en gaat dat € 250 miljoen kosten. 

Maak een afspraak via testenvoorjereis.nl

Statiegeld op flesjes

Voor kleine flesjes (minder dan 1 liter) wordt vanaf 1 juli 2021 statiegeld ingevoerd. Die afspraak is gemaakt met het verpakkend bedrijfsleven. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars. Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval.

Staatssecretaris Van Veldhoven zegt: “Na 20 jaar politieke discussie is het vandaag zo ver, de invoering van statiegeld op plastic flesjes is een feit. Ik vind het dan ook een feestelijke dag vandaag, en zie dit als een doorbraak voor het milieu. Samen voorkomen we zwerfafval en gaan we de plastic soep tegen.”

Digitaal je rijbewijs verlengen

Op dit moment kun je in 29 gemeenten digitaal aanvragen om je rijbewijs te verlengen. Voor die aanvraag hoef je dan niet meer langs het gemeentehuis. Vanaf begin juli kunnen meer gemeenten dit gaan aanbieden, de komende maanden zullen zij zich groepsgewijs aansluiten. Dit wordt uitgevoerd via de pilot Digitale Aanvraag Rijbewijzen (DAR), deze pilot loopt tot 10 oktober 2024.

Afschaffen Single Use Plastics

Vanaf 3 juli 2021 geldt in Nederland de Europese Single-Use Plastic richtlijn (SUP-richtlijn). De plastic producten die het meest worden gevonden op Europese stranden mogen dan niet meer in de handel worden gebracht. Het gaat bijvoorbeeld om plastic borden, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes. Voor tabaksproducten met filters, hygiëneproducten (maandverband, tampons, vochtige doekjes) en wegwerpbekers gelden een verplichte markering die laat zien dat het product plastic bevat. De maatregelen zijn te vinden in deze poster.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Plastic in de zee en op stranden is een bekend probleem. Ik vind het heel belangrijk dat deze hoeveelheid afval wordt teruggedrongen. Ik zie alleen maar pluspunten: niet alleen verbeteren we het milieu, maar we krijgen ook schone stranden en zeeën. Daarom ben ik blij dat ook Nederland deze plastic producten afschaft.”

 Kilometerfraude voorkomen

Ook zetten we stappen om kilometerfraude tegen te gaan. Vanaf 1 juli 2021 moeten erkende erkende garagebedrijven de kilometerstand van motorfietsen registreren. Van personenauto’s en bedrijfswagens worden de tellerstanden al langer geregistreerd, maar vanaf 1 juli 2021 wordt dit nog vaker gedaan omdat bedrijven bij elk(e) reparatie, onderhoud of bandenwissel de tellerstand moet registeren. Hiervoor was dat pas verplicht bij een bedrag vanaf 150 euro.

Minister van Nieuwenhuizen zegt: “Met deze regels verbeteren we de verkeersveiligheid en voorkomen we economische fraude. Het is goed dat de koper hiermee betrouwbare informatie krijgt over de tellerstanden van motoren.” 

Elektrische auto’s opladen

Waar is een vrije laadpaal, met welke snelheid kan daar geladen worden en wat kost dat? Het antwoord op deze vragen is voor elektrische rijders vanaf 1 juli 2021 overal makkelijk en snel bij de hand. Vanaf dat moment zijn laadexploitanten namelijk verplicht om informatie over hun laadpalen te delen. Zij doen dat niet alleen via hun eigen site of app, maar moeten deze data ook beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld appbouwers. Zo kunnen prijsvergelijkingsapps met real time informatie over alle publieke laadpalen in Nederland worden gemaakt.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen