Inzet van techniek in auto’s: onderhoud wegen efficiënter

10-05-2021

Vanaf dit najaar zullen auto’s in heel Nederland informatie over de toestand van de weg delen met wegbeheerders. Door schade of slijtage van de weg sneller in beeld te hebben, kan dit sneller en efficiënter verholpen worden. Groot onderhoud kan mogelijk voorkomen of uitgesteld worden door kleine schades eerder te repareren. Minister Cora van Nieuwenhuizen: “Dit maakt de weg veiliger voor weggebruikers. Techniek in auto’s gaat ons echt helpen bij beter onderhoud van onze infrastructuur”.

De resultaten van een test met 15.000 auto’s waren veelbelovend: zo kon gladheid tijdig gedetecteerd worden, ook in gebied waar geen weerstations stonden. Hierdoor kon er vroegtijdig worden gestrooid en worden de wegen een stuk verkeersveiliger.
Nederland is het eerste land dat dit op deze wijze gaat toepassen. Het stelt wegbeheerders in staat een continu en nagenoeg compleet overzicht te krijgen van het wegennetwerk, waar dat eerst alleen mogelijk was door periodieke metingen of inspecties door wegbeheerders of aannemers.

Automobilisten hoeven hiervoor zelf niets te doen. De techniek in auto’s communiceert automatisch – en anoniem – met de systemen van Rijkswaterstaat. Informatie over welk type auto waar reed, wordt niet gedeeld, enkel gegevens over de infrastructuur waar onderhoud nodig is.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen