Landelijk Reizigersonderzoek 2020

28-04-2021

Tijdens de intelligente lockdown (maart-april 2020) werkte 69% mensen één of meer dagen thuis. Een half jaar later was dat aandeel alweer gedaald naar 42%. Dit blijkt uit het Landelijke Reizigersonderzoek 2020 dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft verricht onder 13.000 mensen.

Forensen zijn sinds de intelligente lockdown gemiddeld 1,2 dagen meer gaan reizen voor het woon-werkverkeer. Hoewel toen bijna de helft van alle werknemers de intentie had om na COVID-19 vaker thuis te (blijven) werken, is dat geen garantie voor structurele gedragsveranderingen.

Het gebruik van het OV veranderde vorig jaar ook: de groep die dagelijks met de trein naar het werk reisde, daalde van 7% in 2019 naar 3% in 2020. Deze voormalige ‘unimodale ov-reiziger’ is in 2020 in 16% van de gevallen een unimodale automobilist geworden en 6% reist tegenwoordig altijd met de fiets, e-bike of speed-pedelec naar het werk. Er is daarmee een stijging zichtbaar in de unimodale automobilisten van 60% naar 64% – zij die uitsluitend met de auto naar werk reizen. Bovendien is het aandeel multimodale reizigers toegenomen met 1%. Dat wil zeggen: er zijn meer mensen die verschillende vervoersmiddelen op verschillende dagen gebruiken.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen