86 partijen bij Schone Lucht Akkoord

15-03-2021

Een betere gezondheid en langer leven door schonere lucht. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van het Schone Lucht Akkoord waarmee Rijk, gemeenten en provincies zich gezamenlijk inzetten om de kwaliteit van de lucht te verbeteren.

Vandaag sluit de regio Noordoost Brabant zich daarbij aan en komt de teller op 86 deelnemers in totaal. Samen slaan we de handen ineen om luchtvervuiling door industrie, landbouw en verkeer verder aan te pakken.

Het doel van Schone Lucht Akkoord is minimaal 50% gezondheidswinst behalen door schonere lucht in 2030 ten opzichte van 2016. Staatssecretaris Van Veldhoven: “Door goed samen te werken kunnen we veel meer bereiken dan alleen. Jaarlijks overlijden duizenden mensen voortijdig als gevolg van luchtverontreiniging. Ik vind dat onze lucht schoner en gezonder moet worden. Daar zetten we met gemeenten en provincies, waaronder nu ook Noordoost Brabant, de schouders onder. Ik roep alle gemeenten die nog niet meedoen op zich ook aan te sluiten. ”

Minder uitstoot
Concreet gaat het Schone Lucht Akkoord om een vermindering van de uitstoot van fijnstof, en stikstofdioxide door wegverkeer, bouwmachines, landbouw, scheepvaart, industrie en huishoudens. Dat uit zich in de regio Noordoost Brabant op verschillende manieren. Verder wil de regio aannemers en bouwbedrijven vragen wat nodig is om schonere graaf- en bouwmachines in te zetten. Ook gaan de deelnemers aan de slag om de uitstoot van het verkeer aan te pakken door bijvoorbeeld deelmobiliteit te stimuleren en fietsroutes te verbeteren maar ook burgers meer te betrekken bij het meten van de luchtkwaliteit.

Voortgang per buurt
Rijk, gemeenten en provincies die meedoen aan het Schone Lucht Akkoord verplichten zich jaarlijks de voortgang te laten zien. Gemeenten en provincies dienen hiervoor uitvoeringsplannen in. Het Rijk financiert mee en heeft hier in 2021 13 miljoen voor uitgetrokken. Het RIVM rekent vervolgens de effecten van de maatregelen door en heeft een gezondheidsindicator ontwikkeld, waarmee je per gemeente de voortgang kunt zien. De eerste nulmeting van de doorgerekende maatregelen door het RIVM wordt eind dit jaar verwacht.

Over SLA
Luchtverontreiniging houdt zich niet aan grenzen. Het Rijk, provincies en gemeenten zijn dan ook van elkaar afhankelijk om gezondheidsambities te realiseren. Het Schone Lucht Akkoord startte in januari 2020 met 36 gemeenten en 9 provincies. Met deelname van de regio Noordoost Brabant komt de teller op 86 deelnemers. Deelnemers namens de regio Noordoost Brabant zijn de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, ’s-Hertogenbosch, Heusden, Landerd, Meierijstad, Mill en Sint Hubert, Oss, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Uden en Vught.

Meer informatie:
Joris Drost, persvoorlichter ministerie Infrastructuur en Waterstaat
0611106542 | joris.drost@minienw.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen