Versoepeling corona-richtlijnen in OV en overig personenvervoer

24-06-2020

De corona-richtlijnen voor het openbaar vervoer en het overige personenvervoer over de weg worden versoepeld.

Het advies om het OV alleen te gebruiken voor noodzakelijke reizen vervalt en per 1 juli zijn alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro weer beschikbaar, mits er een mondkapje wordt gedragen. Wel blijft het belangrijk drukte en de spits te mijden. Ook in touringcars, taxi’s en personenbusjes kunnen per 1 juli alle zitplaatsen worden benut. 

Tijdens de coronapersconferentie van 24 juni heeft premier Rutte nieuwe versoepelingen aangekondigd. Dat er vanaf 1 juli weer meer kan, betekent ook dat we vaker op pad gaan. Om dit mogelijk te maken worden ook de regels en afspraken voor het personenvervoer versoepeld. Drukte en spits mijden, blijft het advies. En spreid reizen over de dag en over dagen in de week. Ook blijven we vooralsnog zoveel mogelijk thuiswerken, totdat het kabinet hier een nieuwe beslissing over neemt. Bij klachten geldt nog steeds: blijf thuis.

Openbaar vervoer
Per 1 juli vervalt het advies dat het OV alleen voor noodzakelijke reizen is. Iedereen kan dus weer met de bus of de trein – maar wel nog steeds mét (niet medisch) mondkapje. Dat mondkapje blijft verplicht. Ook blijft het belangrijk drukte en de spits te mijden. Probeer ook in de trein, bus, tram en metro elkaar de ruimte te geven. Om ervoor te zorgen dat er meer mensen met het OV kunnen reizen, zijn alle zitplaatsen in de bus, trein, tram en metro vanaf 1 juli weer beschikbaar. Daarmee wordt de capaciteit in het OV vergroot. Ook ingerichte staanplaatsen in metro, tram of bus kunnen worden benut. Staan in gangpaden of op volle balkons is niet toegestaan.

Touringcar, taxi en personenbusjes
Ook voor touringcars, taxi’s en personenbusjes volgt per 1 juli een versoepeling. Alle zitplaatsen zijn dan weer beschikbaar en ook hier wordt het mondkapje verplicht. Aanvullend moeten de aanbieders van dit vervoer voorafgaand aan de reis triage doen en gegevens van reizigers bijhouden, zodat er – mocht dat later nodig blijken – bron- en contactonderzoek gedaan kan worden. Dit geldt voor al het personenvervoer over de weg dat mensen van A naar B brengt.

Eigen auto
In de eigen auto geldt nu nog de anderhalvemeter-regel, tenzij het om mensen uit één gezin gaat. Die regel vervalt per 1 juli. Hiermee wordt het dus weer mogelijk ook anderen mee te nemen in de eigen auto. Een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, in één auto reizen. 

Spreiden
Om drukte op de weg en met name in het OV te voorkomen, is het belangrijk om reisbewegingen zoveel mogelijk te spreiden. Ook maakt het kabinet afspraken met werkgevers, het onderwijs en de toeristische sector over werk-, les- en openingstijden. Regionaal is er in het OV ook maatwerk nodig, bijvoorbeeld door extra bussen of trams in te zetten als het op bepaalde plekken of tijden toch te druk is.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen