Vierlandenverdrag maakt snellere treinreis naar Londen mogelijk

04-02-2020

De Eurostar, de snelle trein van Amsterdam naar Londen, hoeft binnenkort niet langer een uur stil te staan in Brussel voor paspoortcontroles van de passagiers. Dat wordt mogelijk gemaakt met een verdrag tussen Nederland, Belgiƫ, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Door de internationale afspraken kunnen de grenscontroles voortaan voor het instappen in Nederland al plaatsvinden in plaats van onderweg.

Staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) is blij met de nieuwe afspraken:

“Dankzij het vierlandenverdrag en de bilaterale afspraken met het Verenigd Koninkrijk kunnen we de grenzen goed blijven bewaken, en maken we tegelijkertijd treinreizen aantrekkelijker.”

Ook voor minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zijn de afspraken winst:

“De rechtstreekse verbinding maakt de treinreis naar Londen makkelijker en vooral sneller. Controles in Brussel zijn straks niet meer nodig, dat scheelt reizigers al snel een uur reistijd. Zo wordt de trein echt een volwaardig alternatief voor het vliegtuig.’’

Beide bewindspersonen zwaaiden dinsdagochtend op het centraal station in Amsterdam de eerste trein uit, die niet hoeft te stoppen voor een grenscontrole. Eurostar wil binnenkort twee treinen per dag laten rijden zonder tussenstop voor de grenscontrole. 

Afbeeldingen

Rechtstreeks van Amsterdam naar Londen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen