Komend jaar op 22 oktober is in Amsterdam de internationale top over klimaatweerbaarheid. Deze Nederlandse klimaattop is gericht op het vinden van oplossingen voor landen die meer en meer te maken krijgen met de effecten van bijvoorbeeld extreme piekbuien, droogte en een stijgende zeespiegel. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) sprak vandaag op de COP25 in Madrid met ministers van landen die zich hebben aangesloten bij haar initiatief om via een wereldwijde commissie dit onderwerp hoog op de politieke agenda te zetten.
Van Nieuwenhuizen: ‘De overstromingen in Venetië en de bosbranden in Australië zijn beelden die iedereen op het netvlies heeft staan. Het laat de impact zien van het veranderende klimaat en ook de noodzaak om snel oplossingen te vinden om ons beter te beschermen tegen deze weersextremen. Daarom ben ik in Madrid om samen met gelijkgestemde landen de noodzaak voor het werken aan klimaatoplossingen bovenaan de agenda te krijgen. Onze resultaten presenteren we dan volgend jaar in Amsterdam aan de wereld. Een belangrijke eenmalige top, want vanaf dan moet het onderwerp een prominente plek krijgen op alle andere klimaattoppen, zoals de COP26 volgend jaar in Glasgow.’
Global Commission on Adaptation
Afgelopen september heeft Van Nieuwenhuizen bij de Verenigde Naties in New York samen met commissievoorzitters Ban Ki-Moon en Bill Gates het actiejaar van de Global Commission on Adaptation ingeluid, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte. Dat was de start van de 12 maanden waarin de Commission werkt aan praktische klimaatoplossingen voor regio’s die gevoelig zijn voor de toenemende weersextremen, zoals het versterken van kustgebieden en het toekomstbestendig maken van infrastructuur in steden. De Nederlandse klimaattop volgend jaar oktober is de afsluiting van dit actiejaar.
Adapt Now
De Commission, die vorig jaar op initiatief van minister Van Nieuwenhuizen is opgericht, heeft op 10 september hun Adapt Now rapport gepresenteerd. De belangrijkste conclusie is dat schade door wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen verder toeneemt als er niet snel wordt geïnvesteerd in het voorkomen van klimaatschade. Rampen als gevolg van extreem weer maken steeds meer slachtoffers en er wordt bijvoorbeeld jaarlijks 73 miljard dollar schade geleden als gevolg van overstromingen. Er is door de Commission berekend dat elke euro die geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld dijkversterking tussen de 2 en 10 euro bespaart, omdat er dan bij hoogwater minder schade is.