Wijkverplegers winnen zorgtijd met elektrische fiets

05-12-2019

700 medewerkers in de wijkverpleging in regio Midden-Holland krijgen volgend jaar een elektrische ‘zorgfiets’ tot hun beschikking.

Dat maakte Vierstroom Zorg Thuis vandaag bekend. De zorgfiets maakt het mogelijk om ruim 11 procent reistijd te besparen, waardevolle tijd die kan worden besteed aan zorgtaken en aandacht voor cliënten.

Met de speciaal ontwikkelde e-bike kunnen medewerkers in de wijkverpleging zinvol tijd overhouden om aan cliënten te besteden. Die conclusie trok wijkverpleegkundigenorganisatie Vierstroom Zorg Thuis eerder na onderzoek met 8 zorgfietsen, zowel in de stad als op het platteland. Medewerkers in de wijkteams die een speciale e-bike ter beschikking kregen, fietsten gemiddeld 60% meer en wonnen 11,5 procent aan reistijd. Reden voor Vierstroom Zorg Thuis om in 2020 alle medewerkers een zorgfiets aan te bieden.

Minister: ‘Fiets verdient zich terug’
Brede inzet van de zorgfiets in het werkgebied van Vierstroom Zorg Thuis maakt een jaarlijkse CO2-reductie tot 100.000 kilo mogelijk. Eerder al wees TNO-onderzoek uit dat fietsende medewerkers ruim 1 dag per jaar minder verzuimen dan niet-fietsende collega’s. Het initiatief wordt daarom aangemoedigd door minister Stientje van Veldhoven: “Het mes snijdt hier echt aan twee kanten en dat is mooi om te zien. We wisten al dat de fiets ons geheime wapen tegen de drukte is van en naar het werk. En nu blijkt dat ook tijdens het werk zo te zijn. Thuiszorgmedewerkers zijn met de fiets minder lang onderweg, waardoor er meer tijd is voor de zorgtaken zelf. Met de nieuwe leasefietsregeling is de investering in de fiets zo terugverdiend, en Vierstroom Zorg Thuis bewijst dat.”

Batavus Cura zorgfiets
Om het zorgfietsplan te realiseren, koos Vierstroom Zorg Thuis voor samenwerking met fietsfabrikant Accell. De fabrikant van merken als Batavus, Sparta en Koga stelde in nauw overleg met Vierstroom-medewerkers de e-zorgfiets Batavus Cura samen; een licht model met een middenmotor die de korte afstanden in de stad het meest zuinig rijdt. Dankzij de grote accu is het niet nodig om onderweg op te laden. Verder heeft de e-bike een smartphonehouder op het stuur, een stevige standaard en een handig slot. “Geweldig dat onze fiets resulteert in meer zorgtijd voor mensen die dit hard nodig hebben”, aldus Sten van der Ham, Regional Director Accell Benelux.

Wijkverpleegkundige Angela Roos (foto) was één van de medewerkers die meedacht over de fiets: “Dit model voelt écht als iets van ons. De fiets geeft een andere beleving aan mijn werkdag.” Vandaag kreeg zij haar zorgfiets officieel uitgereikt.

Nieuwe leasefietsregeling per 1 januari
Extra stimulans voor het zorgfietsplan vormt de nieuwe leasefietsregeling. Vanaf 1 januari is het net zo makkelijk om een fiets te leasen als een auto. Susan Veenhoff, directeur van Vierstroom Zorg Thuis: “Dankzij de afname van reistijd en reiskosten verdienen we de leasekosten terug. De nieuwe leaseregeling maakt het ook administratief eenvoudiger om deze fietsen te leasen. En dan heb ik het nog niet over de voordelen van meer vitale en tevreden medewerkers.”

Vijftiende fietsambassadeur
Vierstroom Zorg Thuis treedt vandaag ook toe als fietsambassadeur voor minister Van Veldhoven. De 15 fietsambassadeurs, bedrijven van verschillende grootte uit diverse sectoren, stimuleren het fietsen actief onder hun medewerkers. Van Veldhoven wil dat eind van deze kabinetsperiode minimaal 200.000 extra mensen op de fiets naar hun werk gaan. Fietsen is gezond, helpt tegen files en is goed voor het klimaat en onze schone lucht. Het kabinet investeert daarom extra in snelfietsroutes en fietsenstallingen.

 

Lees hier meer over de nieuwe leasefietsregeling en aanverwante onderwerpen:

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen