Van Nieuwenhuizen: aandacht veilige duurzame internationale scheepvaart

26-11-2019

Op de IMO Assembly heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in haar toespraak aandacht gevraagd voor een duurzamere maritieme sector en ook een veiligere scheepvaart voor zowel bemanning als omgeving.

Op de IMO Assembly heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in haar toespraak aandacht gevraagd voor een duurzamere maritieme sector en ook een veiligere scheepvaart voor zowel bemanning als omgeving. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) is het agentschap van de Verenigde Naties dat zorgt voor internationale zeevaartregels. Tijdens deze speciale Assembly in Londen worden komende dagen de belangrijkste maritieme thema's besproken en ook de landen gekozen die de komende twee jaar zitting nemen in het dagelijkse bestuur van de IMO.

Van Nieuwenhuizen: 'Alle schepen die onze havens aandoen moeten veilig zijn, net als de 250 duizend schepen die jaarlijks langs de Nederlandse kust varen. Daarvoor kunnen we hier in Londen wereldwijde afspraken maken. Dat Nederland hier veel belang bij heeft, staat op ieders netvlies met de containerramp voor de Waddenkust begin dit jaar. Maar ook andere onderwerpen als minder uitstoot van broeikasgassen moeten we internationaal oppakken. Zo kunnen we tegelijk Nederlandse initiatieven voor het vergroenen van de scheepvaart in de showroom zetten.'

Verduurzaming
De afgelopen jaren lag de nadruk bij de IMO op het maken van afspraken om in navolging van het Parijse klimaatakkoord ook de zeescheepvaart te verduurzamen. In 2018 is afgesproken dat in het jaar 2050 de CO2-uitstoot met 50 procent moet zijn afgenomen. De zeevaart stoot nu wereldwijd ongeveer 2,5 procent van alle broeikasgassen uit. Nu werken de lidstaten binnen het IMO milieucomité aan voorstellen hoe deze uitstootvermindering technisch in de praktijk kan worden uitgevoerd.

Stemming
Namens het Koningrijk der Nederlanden dingt Nederland mee naar een raadszetel. Komende vrijdag stemmen de 174 IMO landen over welke 40 landen de komende twee jaar een plek in het dagelijkse bestuur krijgen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen