Europese Commissie keurt verkeersverdelingsregel goed

26-09-2019

De Europese Commissie heeft de verkeersverdelingsregel Amsterdam Airport Schiphol – Lelystad Airport officieel goedgekeurd. Met de verkeersverdelingsregel wordt ervoor gezorgd dat Lelystad Airport vakantievluchten van Schiphol overneemt en zo als overloopluchthaven van Schiphol gaat functioneren.

De verkeersverdelingsregel (VVR) maakt deel uit van een samenhangend pakket aan maatregelen om de schaarse ruimte op Schiphol optimaal te benutten voor de vluchten die het (inter)continentale netwerk van Schiphol versterken. Dit netwerkverkeer is essentieel voor de economisch waardevolle functie van Schiphol. 

Binnen de strikte voorwaarden van de EU regelt de verkeersverdelingsregel dat de vluchten afkomstig van Schiphol bij de slotverdeling op Lelystad Airport prioriteit krijgen. De slots die door de verplaatsing van vluchten naar Lelystad op Schiphol vrijkomen mogen alleen worden gebruikt voor vluchten naar bestemmingen met 10 procent of meer transferpassagiers.

Naar de werking van de regel in de praktijk wordt onafhankelijk onderzoek gedaan. De resultaten van deze analyse worden binnenkort verwacht. 

De verkeersverdelingsregel is een van de stappen die minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zet om beter te kunnen sturen op netwerkkwaliteit en duurzaamheid. In het kader van de herziening van de Europese slotverordening, die door nieuwe Europese Commissie wordt gestart, zal Nederland hier verder op aandringen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen