Van Nieuwenhuizen opent tappunt voor goedkoper en beter drinkwater op Saba

07-05-2019

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op Saba een watertappunt bij een nieuwe opslagtank voor drinkwater geopend.

Het watertappunt en de opslagtank in Windward Side maken onderdeel uit van het project om de dorpen op het eiland aan te sluiten op een waterleiding die via drie opslagtanks drinkwater kan leveren. Hierdoor hoeven de inwoners van Saba hun drinkwater niet meer voor veel geld met vrachtwagens uit de haven in Fort Bay te laten komen. 

Minister Van Nieuwenhuizen: “Het is goed om te zien hoe hard er wordt gewerkt om voldoende en betaalbaar en goed drinkwater voor de inwoners te krijgen. Ik heb veel waardering voor de mensen op Saba die dit voor elkaar hebben gekregen.  

Met de waterleiding en de bottelfabriek die in de haven wordt gebouwd, worden de kosten voor het drinkwater meer dan gehalveerd. Het scheelt de inwoners niet alleen geld. Het geeft ook gemak. Een enorme verbetering ten opzichte van een paar jaar terug toen er in de droge maanden nog een schip van de marine moest komen om drinkwater naar het eiland te brengen.”

In de natte maanden maken de meeste inwoners van Saba gebruik van de eigen waterkelders bij of onder het huis, waarin ze regenwater opvangen. Maar in de droge maanden wordt het drinkwater aangevoerd met kleine vrachtwagens die dagelijks de kronkelige en steile route tussen de haven, waar het drinkwater uit zeewater wordt geproduceerd, en de vier hoger gelegen dorpen rijden.  

De nieuwe drinkwaterleiding loopt dwars door de rotsen omhoog. De opslagtanks komen in de dorpen The Bottom, Windward Side en Hell’s Gate. De inwoners kunnen het drinkwater vanaf de opslagtanks makkelijker en sneller thuisbezorgd krijgen. Het ziekenhuis, de school, de medical school en het overheidsgebouw zijn direct aangesloten en kunnen het water in de eigen opslagbekkens pompen. 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat draagt 3 miljoen euro bij aan het project op Saba. Het beheer en onderhoud zal door het eiland zelf worden uitgevoerd. Het werk wordt door de lokale aannemer Saba Roads uitgevoerd met hulp en advies van Vitens Evides Internationaal (VEI). De verwachting is dat de werkzaamheden eind dit jaar zijn afgerond. 

Voor meer informatie:

Marianne Wuite, woordvoerder minister Van Nieuwenhuizen
+31 (0)6 20 01 36 87
Marianne.Wuite@minienw.nl

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen