Sluiting Europese luchtruim voor Boeing 737 MAX

12-03-2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft vandaag besloten dat het Nederlandse luchtruim gesloten wordt voor de Boeing toestellen van het type 737 MAX. De regeling gaat vanavond in vanaf 20.00 uur lokale tijd en geldt voor onbepaalde tijd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) heeft vandaag besloten dat het Nederlandse luchtruim gesloten wordt voor Boeing toestellen van het type 737 MAX. De regeling gaat vanavond in vanaf 20.00 uur lokale tijd en geldt voor onbepaalde tijd. Dit besluit de minister op advies van de Nederlandse luchtvaartautoriteit, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), en de Europese luchtvaartautoriteit EASA. EASA heeft vanavond aangekondigd om alle operaties met de Boeing toestellen in Europa te schorsen.

De sluiting van het luchtruim betreft de Boeing 737-8 MAX en 737-9 MAX en geldt voor de bestemmingen naar of vanuit Nederland als eventueel overvliegend luchtverkeer. EASA is tot het besluit gekomen om de veiligheid van de passagiers te verzekeren en omdat EASA de luchtwaardigheid van deze toestellen niet kan garanderen zonder nadere informatie over de toedracht van de ongevallen.

In Nederland heeft luchtvaartmaatschappij TUI 3 Boeings van dit type in gebruik. De ILT heeft van TUI begrepen dat een toestel al op Schiphol aan de grond staat. TUI geeft aan dat de twee toestellen die vanavond naar Nederland onderweg zijn, uitwijken naar een Zuid-Europese luchthaven, zodat de toestellen voor acht uur zijn geland. Volgens LVNL zijn er geen andere toestellen van dit 737 type Boeings onderweg naar een Nederlandse luchthaven.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen