Proef met treinalert, meld overlast in de trein

31-01-2019
{0} reacties

Dit voorjaar start een proef om overlast in de trein te melden via sms of app. De proef moet uitwijzen of het stil melden van overlast ervoor zorgt dat reizigers zich prettiger voelen in de trein. Dat schrijft staatssecretaris Van Veldhoven vandaag aan de Tweede Kamer.

Proef met treinalert, meld overlast in de trein

Dit voorjaar start een proef om overlast in de trein te melden via sms of app. De proef moet uitwijzen of het stil melden van overlast ervoor zorgt dat reizigers zich prettiger voelen in de trein. NS gaat aan de proef uitvoeren in treinen en op stations in Noord-Brabant. Dat schrijft staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Heel goed dat deze proef er komt. De trein is voor veel mensen zowel een rijdend kantoor als huiskamer. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich daar prettig voelt. De NS doet daar erg veel aan, maar kan niet alle overlast voorkomen. Dan kan het best fijn zijn via een app of sms de conducteur een seintje kunt geven”.

Goede ervaringen met stil melden overlast

Het stil melden van overlast kan al in een aantal bioscopen in Nederland. In Engeland en België kan dat ook in de trein. Reizigers kunnen via app of sms bijvoorbeeld melding doen van mensen die de sfeer in de trein vergallen of dingen vernielen. Bij echt ernstige incidenten moeten reizigers nog steeds 112 bellen. NS neemt ervaringen uit België en Engeland mee bij het opzetten van de proef.

In het voorjaar van start

NS gaat de proef nu uitwerken, zodat die in het voorjaar kan starten. Idee is dat meldingen die reizigers doen binnenkomen bij de meldkamer van de NS. Als het nodig is om hulp te bieden kan personeel in de trein of het station dat doen.

Als de proef een succes is, wordt de treinalert mogelijk in het hele land ingevoerd. 

Actieprogramma sociale veiligheid

Elk incident in het OV is er een teveel. Om de veiligheid in het OV te bevorderen werken vervoerders, politie, vakbonden en verschillende overheden samen in het actieprogramma sociale veiligheid. De afgelopen jaren hebben vervoerders tal van maatregelen genomen. Denk aan camera’s en poortjes op de stations, de afschaffing van contant geld in de bus en bodycams voor medewerkers in de trein.

Lees hier de Kamerbrief Voortgang sociale veiligheid

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via

        Logo Facebook

 
Cookie-instellingen