Nieuwe coronamaatregelen in openbaar vervoer

06-05-2020

Nu het kabinet de coronamaatregelen stap voor stap afbouwt, wordt het de komende periode drukker in bussen, treinen, metro’s en trams.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) treft met vervoerders maatregelen om de kans op verspreiding van het coronavirus in het openbaar vervoer (OV) zo klein mogelijk te houden. De belangrijkste regel is en blijft: ga alleen met het openbaar vervoer als dat echt noodzakelijk is.

Openbaar vervoer alleen als het niet anders kan
Om ervoor te zorgen dat in het openbaar vervoer voldoende plek blijft voor mensen die in de zorg werken, voor schoonmakers en voor supermarktmedewerkers, is het dringende verzoek alleen met het OV te reizen als dat echt niet anders kan. Staatssecretaris Van Veldhoven: “Ik doe echt een beroep op iedereen. Gebruik het OV alleen voor noodzakelijke reizen en mijd de spits. Met z’n allen met de tram naar het strand gaat nu gewoon niet. Blijf vanuit huis werken. Moet je toch op pad; pak de fiets of ga lopen en houd afstand.”

Meer bussen en treinen, maar minder vol
Van Veldhoven heeft met vervoerders afgesproken dat ze per 1 juni weer een volledige dienstregeling gaan rijden. De treinen, bussen en trams zien er wel anders uit. Om afstand tussen reizigers te houden richten vervoerders ze zo in dat ongeveer veertig procent van de zit- en staplekken beschikbaar is. Dat gebeurt in nauw overleg met het OV-personeel.
Veel reizigers in het OV zijn op weg naar werk of school. Om het OV te ontlasten, vooral in de spits, blijf het advies om thuis te werken als dat kan. Scholieren gaan zo veel mogelijk op de fiets en lestijden van scholen en openingstijden van bedrijven worden aangepast. Gemeenten en vervoerders kijken of op drukke bus- en tramlijnen extra capaciteit nodig is.

Beschermingsmiddelen voor reizigers en OV-personeel
Als de bussen en treinen straks weer voller zijn is anderhalve meter afstand niet langer altijd haalbaar. Op stations, perrons en bij haltes blijft anderhalve meter afstand de norm. In trein, bus, tram en metro is dat niet realistisch. Daarom zijn reizigers en OV-personeel vanaf 1 juni verplicht een (niet-medisch) mondkapje te dragen. Die mag zelfgemaakt worden. Medische mondkapjes blijven bestemd voor de zorg. OV-personeel krijgt extra beschermingsmiddelen, ook kunnen zij worden getest bij klachten.

Specifieke vergoeding voor OV-bedrijven
Voor OV-bedrijven komt er een specifieke vergoeding. De afgelopen weken hebben vervoerders Nederland draaiend gehouden; zorgmedewerkers naar hun werk vervoerd. Dit bewijst dat het OV een vitale sector is. Het kabinet heeft de OV-sector verzocht in Nederland de volledige dienstregeling te rijden, terwijl de reizigersaantallen beperkt zijn. Naleving en handhaving van de te treffen maatregelen leiden daarnaast tot extra kosten. Bovendien zal het nog een tijd duren voordat alles weer normaal is. Bij de vraag van de overheid hoort een (beschikbaarheids)vergoeding. Het kabinet werkt die de komende periode nader uit en is daarover in gesprek met de bedrijven.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen