2,8 miljoen Nederlanders pakken de fiets naar werk in 2024

03-06-2025

Vandaag, op Wereldfietsdag, maakt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat de doelstelling om 100.000 extra mensen op de fiets naar het werk te krijgen ruimschoots is behaald.

Uit de de jaarlijkse monitor van het fietsgebruik in het woon-werkverkeer blijkt dat het aantal fietsforensen sinds het tweede kwartaal van 2022 met zelfs 380.000 is toegenomen.

Eind 2024 fietsten 2,8 miljoen werkenden naar hun werk, goed voor bijna één derde van de werkzame beroepsbevolking. Daarmee ligt het aantal fietsforensen ruim boven het niveau van vóór de coronapandemie. Toen waren het er zo’n 2,4 miljoen.

Banengroei draagt bij aan stijging fietsforensen
Een deel van de groei van het aantal fietsforensen hangt samen met de toename van het aantal banen: de werkzame beroepsbevolking groeide met 4% sinds het tweede kwartaal van 2022. Toch is er ook sprake van nieuw fietsgedrag: meer mensen zijn begonnen met fietsen naar werk, met name in stedelijke gebieden en op afstanden tussen de 15 en 25 kilometer.

Fiets-treincombinatie steeds populairder
Een andere trend is de toename van het openbaar vervoer gebruik in de spits sinds 2022. Daarmee is ook het gebruik van de fiets in combinatie met de trein gegroeid. De fiets is dus belangrijk als mensen met meerdere vervoermiddelen reizen

Staatssecretaris Jansen: “Steeds meer mensen kiezen ervoor om naar het werk te fietsen. Dat is een mooie ontwikkeling die laat zien hoe stevig de fiets verankerd is in het dagelijks leven van veel Nederlanders. En de fiets pakken geeft niet alleen een gevoel van vrijheid, het ontlast ook het wegennetwerk en zorgt daarmee voor een beter bereikbaar Nederland.”

Meer fietsers, maar een kleiner aandeel in alle ritten
Hoewel het absolute aantal fietsforensen is toegenomen, is het relatieve aandeel van de fiets in de verdeling van vervoersmiddelen niet gegroeid. Een eenduidige oorzaak hiervan is niet aan te wijzen. Een mogelijke verklaring hiervoor is de schommelingen van het weer. In de laatste maanden van 2023 viel bijvoorbeeld veel neerslag. Het kan zijn dat nieuwe fietsers wat gevoeliger zijn voor het weer dan de ervaren woon-werkfietsers. Een andere oorzaak kan zijn dat mensen vaker afspraken buiten de deur hebben waarbij even de fiets pakken een minder geschikte optie is.

Stimulering fietsgebruik
Om het fietsgebruik verder te bevorderen, ondersteunt het ministerie verschillende initiatieven van werkgevers, provincies en gemeenten, zoals investeringen in fietsinfrastructuur, regelingen voor leasefietsen en gerichte publiekscampagnes. Zo stimuleert de landelijke campagne Da’s zo gefietst! mensen om vaker de fiets te pakken, ook voor korte ritten.

Over de monitor
Deze cijfers komen uit de jaarlijkse monitor van het fietsgebruik in het woon-werkverkeer, opgesteld door Dat.mobility in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De monitor maakt gebruik van data uit het Nederlands Verplaatsingspanel en vergelijkt kwartaalcijfers over meerdere jaren.
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via


        Logo Facebook

 

 

Cookie-instellingen