Nederland rondt Europese Balanced Approach-procedure af

02-04-2025

Het ministerie van Infrastructuur heeft woensdag gereageerd op het besluit van de Europese Commissie over de plannen om de geluidshinder rond Schiphol terug te dringen.

Met deze reactie is de Europese Balanced Approach-procedure formeel afgerond. Het kabinet kan nu verder met het terugdringen van de geluidsbelasting rondom Schiphol en het herstellen van de rechtspositie van omwonenden.

Besluit Europese Commissie

De Commissie publiceerde vorige maand haar besluit over het maatregelenpakket waarmee het kabinet de geluidshinder rond Schiphol wil terugdringen. In dat besluit stelde de Commissie vast dat Nederland de procedure in acht heeft genomen, behalve voor enkele elementen. Op de elementen die de Commissie benoemde, heeft Nederland nu gereageerd.

Elementen

  1. Volgens Brussel zou Nederland de geluidswinst die door zogenoemde autonome vlootvernieuwing optreedt, niet voldoende hebben overwogen. De keuzes die hierin zijn gemaakt zijn in de reactie verder toegelicht. Het bepalen van het geluidsdoel is de bevoegdheid van de lidstaat. Bij het bepalen van het geluidsdoel besloot het vorige kabinet 20% geluidsreductie te willen behalen, bovenop de ontwikkelingen die sowieso al zouden plaatsvinden. Daarmee zijn die ontwikkelingen wel meegeteld. Anders zou het vorige kabinet een hoger geluidsdoel hebben gesteld.
  2. Een ander aandachtspunt ging over de General Aviation (GA). Omdat de verlaging van het aantal vliegbewegingen niet ook specifiek over de GA gaat, zou die maatregel niet voldoen aan het niet-discriminatiebeginsel. Maar GA draagt op een andere manier bij aan dit pakket. De ruimte die er voor GA is op Schiphol, vloeit voort uit de ruimte die er is voor commercieel vliegverkeer. Door het aantal vliegbewegingen vast te zetten op 478.000, wordt de milieuruimte op Schiphol kleiner, wat weer effect heeft op de ruimte voor GA. De ruimte van GA wordt daarmee ook kleiner.
  3. Volgens de Commissie zou Nederland niet alle operationele maatregelen die kunnen bijdragen aan het terugdringen van geluid hebben overwogen. Het kabinet heeft alle mogelijke maatregelen overwogen, maar uit een analyse bleek dat deze ofwel niet uitvoerbaar waren ofwel niet per november 2025 ingevoerd kunnen zijn. Daarom zijn er geen nieuwe operationele maatregelen opgenomen in het pakket.

Monitoring

Het ministerie gaat met deze maatregelen uit van 15% geluidsreductie en heeft eerder al benadrukt dat het essentieel is om te monitoren wat het effect van de maatregelen in de praktijk zal zijn. Dat is namelijk bepalend voor hoeveel er hierna nog nodig is, om het totale geluidsdoel van 20% te bereiken. De Commissie vraagt in haar besluit aandacht voor goede monitoring, dit onderschrijft het ministerie dan ook.

Vervolgstappen

Het maatregelenpakket wordt per november 2025 ingevoerd. Daarvoor werkt het ministerie aan een beperkte wijziging van het Luchthavenverkeerbesluit. Daarin zal het nieuwe maximumaantal vliegtuigbewegingen van 478.000 worden vastgelegd voor het etmaal, waarvan 27.000 voor de nacht.

Voor de zomer wordt de Kamer geïnformeerd over de invulling van het overige deel van het totale geluidsdoel. In dit plan van aanpak zal de aanpak voor de invulling van het resterende percentage van het geluidsdoel worden toegelicht. Het kabinet zal daarin ook de door de Kamer aangenomen motie van het lid De Groot meenemen waarin wordt verzocht om voor het resterende percentage alle verstilling (zowel autonome als additionele vlootvernieuwing) mee te nemen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

 

Nieuws IenW

Welkom bij het nieuwsplatform van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hier vind je persberichten, toespraken en optredens.

Volg ons via


        Logo Facebook

 

 

Cookie-instellingen